srijeda, 16. ožujka 2016.

Ukrasna chili papričica - lako ju je uzgojiti i jako je dekorativna




Ova biljka ne zauzima  puno prostora i lako se uzgaja u vazi ili tegli, a u ranu jesen unosi puno živosti na balkon. Naime, u kasno ljeto i ranu jesen, ovaj ukrasni chili stvara, najprije zelene a potom i narančaste plodove (papričice) koji su jako dekorativni. 

Papričica je i cijelo ljeto ukrašena ljupkim bijelim cvjetićima, a zauzvrat traži samo malo sunca, vode i topline.

Svoj ukrasni chili svake godine iznova uzgajam iz sjemena prošlogodišnjeg uroda.


Papričice su jako paprene, a naročito njihovo sjemenje i zato ih se izbjegava dirati, a ukoliko se diraju - ruke potom treba oprati s puno čiste vode i nikako ne njima dirati oči, nos ili usta barem neko vrijeme.
Biljku je poželjno držati dalje od kućnih ljubimaca i djece jer iako nije otrovna, njena je moć žarenja jako velika.

Lako ju je uzgojiti iz sjemena, a sije se u zatvoreni prostor kada i ostale paprike - krajem veljače ili početkom ožujka.

Ja se držim jedne narodne izreke i još nikada nisam pogriješila. Izreka glasi: kada procvjetaju visibabe, u zatvoreni prostor se siju rajčice, patliđani i paprike.

Tako i ja sijem ukrasni chili krajem veljače ili početkom ožujka zavisno o tome što mi nalaže mjesečev kalendar.
Prije sjetve obavezno namočim sjeme u kupki od kamilice kako bi povećala i ubrzala njegovu klijavost te ga ojačala u obrani protiv gljivica i drugih nametnika.
Nakon što se sjeme kupalo cijelu noć, plitko ga posijem u plastičnu posudicu koju sam napunila običnom vrtnom zemljom (samo sam je razrahlila i usitnila - izmrvila i prosijala) i sve stavim na sunčani i topao položaj te se veselim novonarasloj mladoj biljčici nakon, otprilike, tjedan dana.



Kada je izloženo suncu i toplini, sjemenu treba oko 8 dana da proklije. Uz malo njege, ova će se biljčica razviti u pravu presadnicu. Tada, nakon 20ak dana, ću je presaditi u veću posudu i držati na zaštićenom položaju sve dok ne ojača.
Za 20ak dana, mala papričica ima dva ili tri prava lista i spremna je za presađivanje. Uz nježne (pa listiće) sitne listiće, izrasli su i novi tamnije zeleni pravi, kožnatiji listovi i chili je spreman za novu sezonu.

Nakon, otprilike, mjesec i pol dana će početi cvjetati, a nakon tri mjeseca i stvarati zelene plodove koji će ponarančastiti, a ja ću onda... Papričice ću prije hladnoće pobrati, nanizati na konac i ostaviti na prozračnom i suhom mjestu da se suše kako bi iz njih uzgojila nove biljke iduće sezone.

Moj je balkon zaštićen i topao te mlade presadnice chilija odmah presađujem u njihove "stalne" posude ali ako njihovo "stalno mjesto boravka" nije zaštićeno, potrebno ih je držati na sigurnom - daleko od propuha i hladnoće sve dok ne razviju nekoliko grančica i jaki korjen.

I naravno, uvjek je bolje upotrebljavati sjeme papričica koje su uzgojene na prirodni, organski način jer se tako čuva i poštuje priroda! I iako je organsko sjeme uvijek nešto skuplje od onog konvencionalnog, bit će vam potrebno samo jedamput, a ako vam treba, ja ga uvijek imam dosta u pričuvi pa se slobodno javite :)

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaka riječ je dragocjena i zato HVALA na komentaru!