ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

Uzgajajm začinsko bilje na balkonu - Peršin



Izvor fotografije: Parsley, objavljeno pod CC 2.0 Generic licencom  

Znanstveni naziv PETROSELIUM CRISPUM

Peršin je tako nezahtjevna biljka za uzgojiti pa bi bilo šteta ne je imati u svom okruženju. Upotrebljava se u, gotovo, svim jelima i uzgaja zato što je korisna, lijepa i tjera štetočine od ostalih biljaka. 
Peršin je idealna i dekorativna zelena biljka za balkon iako mu treba dosta vremena, topline i svjetlosti za uspješan i bujan rast.

Ja se uvijek odlučujem za širokolisni peršin zbog njegove aromatičnosti ali i zbog navike. Naime, ovu je biljkuj uptrebljavala i uzgajala još moja nona (baka) pa sam još od djetinjstva naučena gledati je kako raste i buja.

U to sam vrijeme mislila samo na igru i zamjećivala je jedino kad bi slučajno dotakla njene zelene stabljike ukrašena plosnatim listićima.
Ali, taj je grmić uvijek bio tu negdje... u nekoj padelici, starom lončiću ili glinenoj vazi. Ponegdje se našao i među cvijećem ali češće u vru među povrćem.


Ja, danas, uzgajam peršin na balkonu. Ponekad ga sijem među cvijeće jer je i dekorativan i koristan; a ponekad ga sijem u posebnoj tegli. No, kakogod ga uzgajala, doznala sam slijedeće:
  • peršin ne voli rasti na svim lokacijama i među svim vrstama cvijeća
  • voli biti među maćuhicama i engleskim pelargonijama ali nikako ne voli vodenke niti ikakvu vrstu krizantema
  • ne voli tešku i uvijek mokru zemlju već preferira onu laku i propusnu koja zadžava vlagu ali ne u toj mjeri da se pretvara u blatnjavu grudu
  • peršinu ne odgovaraju sve vrste zemlje. Najbolje uspjeva u vrtnoj zemlji koja je djelomično pomiješana s pjeskom.
  • nikada se ne sije u istu zemlju u kojoj je rastao prethodnih godina
  • treba mu jako dugo da proklija (oko mjesec dana)
  • ne treba značiti da će se biljka uspješno razvijati ako je sjeme proklijalo
  • voli sunčana i topla mjesta (treba mu barem 5-6 sati sunčane svjetlosti svakoga dana)
  • treba biti uporan i redovno ga sijati na različita mjesta i pronaći ono na kojemu će se uspješno razvijati
Ja ga sijem krajem veljače jer se peršin može sijati na otvoreno čim zatopli i prođu opasnosti od mrazeva i smrzavanja. Znači da se tada može sijati i u vrt, a na zaštićenom balkonu će mu biti  još i toplije te nema nikakve opasnosti za propadanje sjemena zbog hladnoće.
Kada ga se sije, to se radi tako da se pripremljena podloga (razrahljena, pokopana zemlja) prekrije sjemenom koje se nakon toga prekrije niskim slojem sipke zemlje (zemlje bez grudica i kamenčića) te sve pažljivo zalije odstajalom vodom i malom kantom za zalijevanje s vodenim disperzorom, odnosno s ružom.

Takvu je kanticu za zalijevanje lako napraviti i od plastične bočice u kojoj se nekad nalazio sirup ili voda.

Ono što je potrebno je boca s širim čepom, tanji čavao ili jača pribadača i malo spretnosti.
I iako je ovaj video na engleskom jeziku (koji svi ne razumiju), pokazat će vam osnove procesa izrade (koji će svi razumjeti) :)






Nema komentara:

Objavi komentar

Svaka riječ je dragocjena i zato HVALA na komentaru!